Защо да ядем ечемик редовно, 10-те топ ползи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

echemik-polzi

Ако преминавате през труден период, понеже страдате от заболявания като хипертония, артрит, астма, импотентност, кожни проблеми, анемия, затлъстяване, запек, диабет, бъбречни проблеми или сърдечни заболявания, може би е време да научите за ползите за здравето, предоставяни от ечемика. Ползите му най-вече се отдават на осемте есенциални аминокиселини, съдържащи се в него, което означава, че това зърнено растения задоволява нуждата от пълен протеин в храната ни. Последни изследвания показват, че консумирането на пълноценен ечемик също така в голяма степен регулира кръвната захар.

Има толкова много разпространени болести в последните години, които доказват, че в храната ни липсват важни хранителни вещества. Едно от важните хранителни вещества, които често сме склонни да забравяме са фибрите. Ечемикът е отличен източник както на разтворими, така и на неразтворими фибри, което ви гарантира добро цялостно здраве в дългосрочен план.

  Елдата и нейните множество удивителните ползи за здравето

Преди да продължим с ползите за здравето, вие ще сте доволни да научите, че можете да консумирате ечемик по много начини, например в салати, супи, яхнии и дори с пилешко, овнешко или в стил тандоори, както и ечемична вода и ечемичен чай. Ето защо ечемикът е не само полезен за здравето, но и приятен за небцето. Ако се стараете обаче да избягвате глутен, трябва да знаете, че за разлика от елдата и просото, ечемикът съдържа глутен.

Ползи за здравето от ечемика

  • Запазва еластичността на кожата
  • Снижава риска от камъни в жлъчката
  • Укрепва имунната система
  • Помага за предпазване от остеопороза
  • Контролира нивата на холестерола в кръвта
  • Поддържа дебелото черво и тънките черва здрави
  • Ефикасно контролира диабет тип 2
  • Предпазва от рак и заболявания на сърцето

Хранителни вещества в ечемика:

  1. Хранителни фибри 62%; въглехидрати 26%; протеини 20%; калории 18%
  2. Витамини: Ниацин 23%; витамин В6 13%; тиамин 13%; рибофлавин 7%;
  3. Минерали: манган 66%; селен 54%; фосфор 22%; мед 21%

Отслабнете в рамките на 15 дни с помощта на диетата със „Златни семена”

Ечемикът се използва за кожата, за да стимулира имунитета и да предпазва от заболявания като остеопороза, камъни в жлъчката и диабет. Нека погледнем на неговите често срещани ползи в детайли:

Поддържа червата здрави

Ечемикът, като отличен източник на фибри, поддържа тялото ви свободно от токсини. Ечемичната трева, която е богата на хранителни фибри, действа като хранителен източник за полезните бактерии в дебелото черво. Тези бактерии помагат за ферментацията на съдържащите се в ечемика фибри и по този начин формира маслена киселина, която е основната храна за чревните клетки. Той е много ефикасен в поддържането на дебелото черво здраво. Като поддържа червата в добро здраве, той ви помага да снижавате времето на изхожданията и да поддържа стомаха ви чист. Той в голяма степен снижава вероятността от рак на дебелото черво, както и от хемороиди.

9 ползи от ечемичената вода и чудесна рецепта в два варианта

Защитава от камъни в жлъчката

Ечемикът ефективно помага на жените да избягват появата на камъни в жлъчката. Понеже е с богато съдържание на неразтворими фибри, ечемикът наистина помага за снижаване секретирането на жлъчен сок и по този начин повишава инсулиновата чувствителност и снижава нивата на триглицеридите. В статия в списанието American Journal of Gastroenterology се посочва, че жените, консумиращи съдържаща фибри храна имат 17% по-нисък риск от камъни в жлъчката от жените, които не включват достатъчно фибри в храната си.

Предотвратява остеопорозата

Съдържанието на фосфор и мед в ечемичната трева гарантира цялостно здраве на костите. Ако страдате от остеопороза, ечемикът може да е вашия естествен лек. Сокът от ечемик се знае, че съдържа 11 пъти повече калций от прясното мляко. Калцият, както знаем е една от основните съставки, защитаващи здравето на костите. Ние се нуждаем от манган за нормалното формиране на костите, както и в случаите на желязо дефицитна анемия. Съдържанието на манган в ечемика действа в съчетание с витамините В комплекс и по този начин поддържа цялостното здраве в добро състояние.

Остеопорозата е лечима, 5-те най-важни хранителни вещества за това

Стимулира имунната система

Понеже е много питателен, ечемикът е особено полезен като подсилва имунната система и снижава вероятността от настинки и грип. Желязото подобрява обема на кръвта и предпазват от анемия и умора. Той спомага правилното функциониране на бъбреците и развитието на телесните клетки. Освен това, той съдържа минерала мед, който формира хемоглобина и червените кръвни клетки.

Грижа за кожата

Ечемикът е добър източник на селен, минералът, който помага за запазване еластичността на кожата, като по този начин я защитава от увреждане от свободните радикали и от отпускане. Освен това, ечемикът подобрява функционирането на сърдечната и имунната системи и на панкреаса. Недостигът на селен може да доведе до рак на кожата, дебелото черво, простатата, черния дроб, стомаха и гърдата.

Овесената слама: лесно усвоим и разностранен природен лек

Контролира нивата на холестерола

Неразтворимите фибри в ечемика отделят пропионова киселина, което помага за поддържане на ниски нива на холестерол в кръвта. Понеже е отличен източник, както на разтворими, така и на неразтворими фибри, ечемикът също така се препоръчва от лекарите конкретно поради естественото си ниско съдържание на мазнини и никакви холестеролни свойства.

Контролира диабета

Ечемикът ефикасно помага в контрола на диабет тип 2. Обаче, вие можете също така да предотвратите този вид диабет като отслабнете, занимавате се с енергични физически упражнения и включите изобилно количество пълноценни зърнени растения в храната си. Следователно, храните с високо съдържание на фибри трябва да се включват ежедневно в храната на диабетиците. Ечемикът съдържа всички основни витамини и минерали, по-конкретно бета-глюкан, разтворими фибри, и забавя усвояването на глюкозата. Изследване от декември 2006 година доказа, че мъжете с резистентност към инсулина, които консумирали ечемични бета-глюкан разтворими фибри в значителна степен снижили нивата си на глюкоза и инсулин в сравнение с другите участници.

Как ечемичената трева предпазва от и лекува рака – и забавя стареенето

Предпазва от рак

Ечемикът съдържа някои видове фитонутриенти, познати като растителни лигнани, които се трансформират от полезната флора в червата в лигнани на бозайници. Един от тези новообразувани лигнани се нарича ентеролактон и помага за предпазване от рак на гърдата и от други хормонални видове рак, както и от коронарни болести на сърцето.

Защитава здравето на сърцето

Атеросклерозата е заболяване, при което стените на артериите се удебеляват поради коагулацията или наслояването на мастни материали като холестерол. Ечемикът съдържа ниацин (В витамин), който снижава цялостно нивата на холестерол и липопротеин и намалява до минимум факторите за сърдечно-съдов риск. На жените в менопауза, които страдат от високо кръвно налягане, висок холестерол или сърдечно-съдови заболявания се препоръчва изрично да ядат ечемик поне по 6 пъти на седмица.

Предпазва от астма

Ендосперм протеина 14.5 kDa в ечемика е основен алерген за астмата при пекарите. Това е професионално заболяване, предавано по въздуха и срещащо се често най-вече в сладкарниците и пекарните. Той се оказва много ефикасна превантивна мярка за такъв вид основни алергени в пшеничното брашно.

Просото не съдържа глутен и е здравословна храна

Източник:

https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/health-benefits-of-barley.html
Снимка: Dr. Axe

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *