В нашата страна ечемикът е едно от основните полски култури, преодоляваща успешно засушаването и гарантираща получаване на устойчива във времето продукция. Доказателство за това е сравнително добрия добив, който се получи от ечемика и през настоящата година в по-голямата част от фермерските стопанства. За съжаление в момента пазарната обстановка за културата в страната и чужбина е неблагоприятна. Изкупните цени на зърното са изключително ниски. Практически фермерите едва покриват разходите за производството му. Печалбата е много малка. Чувства се разколебаване при планиране на площи, които ще се засяват с ечемик за реколтна 2010 година.
Не бих могла да предвидя пазарната обстановка на ечемика през следващата година, но съм убедена, че културата не трябва да се подценява поради следните няколко обстоятелства:

Безспорна промяна в климатичната обстановка в посока към пролетни ранни летни засушавания, които ечемикът преодолява по-успешно в сравнение с останалите зърнено-житни култури;
Отваряне на страната ни към световните пазари и все по-нарастващия износ на ечемик като фуражно зърно;
Много по-ниската себестойност на зърното от ечемика в сравнение с това на пшеницата и царевицата, а от там и възможност за по-високи доходи в стопанствата.
За да се отглежда на ечемик с по-сигурен стопански и икономически ефект е необходимо да се подберат сорт или сортове с висока продуктивност и добро качество на зърното, както и да се прилажи умерена и стопански изгодна изгодна агротехника.

При подборът на един или няколко сорта стопаните трябва да са уверени, че в по-продължителен период те са показали достатъчно висок добив и гарантират получаване на качествено зърно. Такива са сортовете създадени от българските селекционери. В селекционния процес оцеляват и се представят за държавно изпитване само кандидат-сортове, които реализира висок добив, както в сухи, така и в благоприятни години. Така признатите от ИАСАС български сортове се оказват пластични и високодобивни, отглеждани при нашите почвено-климатични дадености.
В никакъв случай не подценявам постиженията на европейската селекция. Считам се задължена обаче да обърна внимание на фермерите, че когато купуват семена от непознат чужд сорт трябва да са уверени в неговата адаптивност към нашите условия. Добре е основните площи с ечемик да се засяват с български сортове, които са се доказали при нашите условия и не отстъпват на европейските. На малки площи може да се експериментира с нови сортове няколко години и след като те покажат преимущество пред българските да се премине към засяване на по-големи площи.

През тази година предлаганите на пазара базови и сертифицирани семена са скъпи, ако се оценят на фона на цената на стоковото зърно. Това е така, защото при отглеждане на семепроизводните посеви, при апробацията и окачествяването на семената са вложени повече финансови средства. Оскъпяването на семената стана и поради това, че около 30-40 % от пожънатото зърно в семепроизводните посеви не беше годно за семена- сушата "спаруши" зърната и намали кълняемостта им. Така се произведоха семена с много висока себестойност.

 Считам, че за да се намалят разходите за есенната сеитба зърно производителите трябва да засяват масовите площи със сертифицирани семена С2  (второ размножение), произведени в самите стопанства. Така семената ще заемат по-малка част от себестойността на културата. За целта е необходимо да се закупят базови (Б) или сертифицирани (С1) семена от надлежни семепроизводители- институтите и държавните предприятия в системата на ССА, и сериозни семепроизводни фирми, гарантиращи автентичността на сорта и качеството на семената.
Това ще бъде първата стъпка за икономически изгодно производство на ечемик през следващата реколтна 2010 г..

Около 70 % от площите на ечемика в България се засяват със сортовете на Института по земеделие- Карнобат. От тях до 2010 година се предвижда в сортовата структура делът на фуражните сортове да бъде 25-30 %, а на пивоварните 70-75 %. Основните количества семена от най-високи категории (Предбазови- ПБ и Базови- Б), необходими за производство на сертифицирани (С1 и С2) се осигуряват ежегодно чрез сортоподдържането и семепроизводството, организирано в Института в Карнобат, други научни и приложни звена от ССА, частни фирми, на които Института е предоставил частичен лиценз. Сортоподдържащата селекция в Института се извършва под прекия контрол на самите селекционери и от контролните органи на ИАСАС. Така оригиналността и качеството на произведените семена е гарантирана. Именно поради това семената на Института не се нуждаят от реклама- търсят се от фермерите от всички райони на страната.

Целта на настоящата публикация е да помогнем на фермерите, отглеждащи ечемик при подбора подходящ за конкретния агро-екологичен район сорт.
И през 2009 година, въпреки неблагоприятните климатични условия Институтът произведе семена 1500 тона семена (Б и С1) от многореден (фуражен) и двуреден (пивоварен) ечемик.
 От групата на многоредния (фуражен) ечемик Институтът предлага на фермерите семена от два сорта Веслец и Ахелой 2 - категории Б и С1. 
Сорт Веслец е зимно-пролетен, а  Ахелой 2 е типично зимен.
В сравнителни сортови опити на Института от Веслец са получени добиви до 925 кг/дка, а от Ахелой 2 до 928 кг/дка.

Двата сорта ежегодно се изпитват в 8 агро-екологични пункта от пост регистрационното изпитване на ИАСАС. През 2007, 2008 и 2009 г. в това изпитване от Веслец е получен среден добив от 586 кг/дка, а от сорт Ахелой 2 - 624 кг/дка. През изключително сухата 2007 г. добивът от Веслец, изпитван в Демонстративното поле на Института е 463 кг/дка, а от Ахелой 2 - 449 кг/дка. В демонстрационните полета на ИАСАС средният добив е по-висок- 520 кг/дка за Веслец и 505 кг/дка за Ахелой 2.

През благоприятната 2008 година Веслец и Ахелой 2, отгледани със съвременна агротехника, реализираха напълно продуктивният си потенциал. Средно от 8-те района на страната добивите са съответно за Веслец 784 кг/дка, а за Ахелой 2- 777 кг/дка. При това най-високият добив от Ахелой 2 е 882 кг/дка, а от Веслец е 847 кг/дка.
През настоящата 2009 г. от Ахелой 2 са получени от 627 до 825 кг/дка, а от Веслец от от 644 до 825 кг/дка.
Наред с високите продуктивни възможности, ценно качество на двата сорта е тяхната сравнително добра студоустойчивост, зимоустойчивост и сухоустойчивост. Двата сорта са устойчиви на полягане и пречупване на класа, което гарантира по-малко загуби при закъсняване на жътвата.  По-ранозрял от двата сорта е сорт Веслец, но с по-висока продуктивност е сорт Ахелой 2.

От групата на двуредния (пивоварен) ечемик Институтът предлага на фермерите семена от два сорта Обзор и Емон - категории Б и С1. 
Сорт Обзор в продължение на много години беше основен сорт в страната и заемаше около 70 % от всички площите на ечемика. Сортът е доказал  категорично своите висока продуктивност и качество на зърното, поради което фермерите запазват постоянен интерес към него. През сухата 2007 г. от пост регистрационното изпитване в агро-екологичните пунктове на ИАСАС от него са получени добиви до 515 кг/дка. През 2008 г. добивът достига до 796, а през 2009 г. - до 882  кг/дка.
Освен високите добиви сортът ежегодно се проявява и с добри пивоварно-технологични качества на зърното. Поради тези му качества сорт Обзор продължава да е един от стандартите на ИАСАС, с които се сравняват всички внесени в страната сортове и предлаганите  за признаване от българската селекция кандидат-сортове.

Считам, че сорт Обзор в близкото бъдеще ще е обект на  засилен интерес от страна на фермерите и пивоварните заводи.
Друга съществена особеност на сорт Обзор е, че е зимно-пролетен. Може да се засява през есента до края на октомври, през зимата (като "никулска сеитба") и до края на февруари. Не бива да се прилагат ранни (септемврийски) и късни есенни (ноемврийски) сеитби.
Сорт Емон е типично зимен пивоварен ечемик. В производствени условия в сухи години реализира добив до 570 кг/дка, а в години с благоприятна климатична обстановка - до 880 кг/дка.
Зърното му е с много добри пивоварно-технологични качества. Узрява преди сорт Обзор. Притежава висока устойчивост към праховита главня и жълтия вджуджаващ вирус. Високата продуктивност на сорта и доказаните във времето отлични пивоварно-технологични качества го правят атрактивен за изкупуване като суровина за пивоварните заводи. През последните години сорт Емон е най-търсеният пивоварен сорт в България.

Към двата пивоварни сорта трябва да има индивидуален подход при определяне на азотната торова норма и срока на торене. За да се формира висок добив от качествено зърно азотът не трябва да надвишава 8-10 кг/дка, а азотният тор да не се внася по-късно от края на месец февруари. Пивоварните сортове не трябва да се торят с листни торове след формиране на фаза "вретенене"
Надяваме се предоставената информация да помогне на фермерите при подбора на подходящия за конкретната насока на производство и почвено-климатични условия сорт ечемик.

Резултати от изпитване на сортове пивоварен ечемик, създадени в ИЗ- Карнобат, в агро-екологичните пунктове за пост-регистрационно изпитване на ИАСАС.

Резултати от изпитване на сортове фуражен ечемик, създадени в ИЗ- Карнобат, в агро-екологичните пунктове за пост-регистрационно изпитване на ИАСАС.

Резултати от изпитване на сортове фуражен ечемик, създадени в ИЗ- Карнобат, в агро-екологичните пунктове от Южна България за пост-регистрационно изпитване на ИАСАС, кг/дка

Резултати от изпитване на сортове пивоварен ечемик, създадени в ИЗ- Карнобат, в агро-екологичните пунктове от Северна България за пост-регистрационно изпитване на ИАСАС.