🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пловдив - от земеделски център до индустриално сърце на България

Пловдив успя да се превърне в индустриално сърце на България, а вече привлича и все повече социален живот. Сега му остава следващия скок в развитието към културна и иновационна столица

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията представя специалното издание "Капитал Градове: Пловдив", което се разпространява като подарък с вестник "Капитал" за периода 11-17 май. Пакетна цена 4 лв.

Един град не е някакъв механичен сбор от къщи, а поредица от места, оградени и дефинирани от сгради, казва един от най-забележителните архитекти на ХХ в. - американецът от китайски произход Яу Мин Пей. Тези места са голяма част от причините да харесваме или не даден град, да искаме да живеем и работим в него, или да се махнем възможно най-бързо. Да привлечеш бизнес е част от умението да управляваш град. Да култивираш места, които карат хората да искат да живеят в него, е друга част.

Пловдив преживя тих ренесанс в последните десет години. От място, което хората напускат и което беше дефинирано от земеделие, той се превърна в индустриален център, в чиито покрайнини изникват стотици заводи. Това естествено започва да привлича хората обратно към него. Но е само първата част от уравнението. Тези хора ще искат все по-удобен градски транспорт, все повече хубави жилища, добри социални услуги и места, на които да прекарват свободното си време. Общината още дълго ще се бори с част от тези задачи, но добрата новина е, че в града има и активни общности, които поемат инициативата за все повече неща - например възстановяването на Ботаническата градина. Вървейки по стъпките на София, Пловдив може и да пропусне много от грешките й, което да му помогне да бяга по-бързо.

В този брой, посветен на втория град в България, ще разберете, че:

- Жилищата поскъпват, а големите офис сгради все още са кът

- Овощарството не е умряло и има шанс - Културна столица не винаги значи културни разговори

- Нощният живот на Пловдив се раздвижва и това е добре

А, да. И роботите вече са тук.

Изданието се разпространява като подарък с вестник "Капитал" в периода 11 - 17 май (пакетна цена 4 лв.) или самостоятелно (7 лв.) като пишете на [email protected]
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал