Ечемикът може да се използва за производство на ракия. Ето един бърз и лесен начин за направа на домашна ракия от ечемик, който намерих в Български Фермер:
-
В 100 литра вода се изсипват 20 кг захар и се разбърква добре, за да се разтвори.
-
Добавя се 0,5 кг мая за хляб и пак много добре се разбърка.
-
Потапят се поставени в памучна тъкан или тензух 10 кг ечемик, които предварително са много добре измити.
-
Сместа се оставя на слънце и за около 14-15 дни става готова за изваряване - това се проверява със захаромер, който трябва да даде показание 0.
-
Преди дестилацията ечемикът се отстранява, но може да бъде използван още 1-2 пъти, пак за домашна ракия.
-
От приготвената смес се получават около 20 литра мека ракия.
|