Перлен ечемик

Перленият ечемик се използва традиционно за приготвяне на каши от варива. Може да се добавя в супи за придаване на плътност и питателност. В Западна Европа е познат като заместител на ориза.За производството на перлен ечемик се използват зърна от стъкловидни и полустъкловидни сортове ечемик. Пълните ечемични зърна предварително се почистват от примеси и се олющват, за да се отстранят люспите им, след това се полират, в резултат на това се получава ечемичен ендосперм с незначителни остатъци от семенни обвивки и алейронов слой.

Получената маса се сортира по размер, като има пет "номера" перлен ечемик. Големите сортове се използват по-често за гарнитури, малките - за пълнежи и вторични пълнежи. В същото време, в началото на 20-ти век, дребните зърна се считат за най-ценните („кралски“) в сравнение с по-големите („холандски“, „полухоландски“ и най-големите „обикновени“).

Перлен ечемик се вари дълго време в сравнение с други зърнени култури - до 1.5 часа, докато зърната набъбват значително, абсорбират много вода, но запазват формата си, не залепват. Обемът на ечемичната каша е 5-6 пъти по-голям от първоначалния обем на зърната. От 1 кг зърна се получава каша в размер на 3 кг за големи и до 4.5 кг за малки сортове.

https://gotvach.bg/

Перленият ечемик е най-популярен в руската кухня, където често се използва за приготвяне на ечемична каша през миналия век СССР в общественото хранене, в диетата на военнослужещи и затворници





{START_COUNTER}