Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2012 17:39 - През лятото се мисли за зимата - Ракия от ечемик - BG Whisky
Автор: aidasv Категория: Технологии   
Прочетен: 30249 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 10.07.2012 16:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image
                                                                                         
                                                  РАКИЯ ОТ ЕЧЕМИК

 Необходими материали:
  Ечемик – 20кг., захар 20кг., мая за хляб - 400гр.,    
  лимонена киселина 8 пакетчета.

Ечемика се измива и поставя в чувал от зебло пропускащ вода. Целия чувал се поставя във вода за 24 часа. Изважда се и се изцежда. Разстила се на тънко на голям найлон, на сянка за 48 часа  като се разбърква  за да не се запари. За това време той покълва.
- Пакетира се на по 5 кг. в материал пропускащ водата.  Може дамски чорапогащи  като се връзват  да не се пръсне ечемика.

- Пакетите се слагат в голям съд-бидон.  Заливат се с: Разтопена захар в топла вода 60-70 л.
Разтворената хлебна мая и разтворената  лимонена киселина се смесват с пакетите.
-  С тежест се натискат пакетите, за да не изплуват. 
- Веднъж, два пъти на ден се маха тежестта и се разбъркват пакетите. Започва тиха ферментация.

- Със захаромер се мери водата. Около 20-тия ден захаромера  показва нула захарност и ферментацията  е завършила.  Веднага се изваждат торбичките и изцеждат над водата. Водата може да се пече на ракия веднага или да се налее в туби и с торбичките със същия ечемик да се направи втора процедура - заливане с разтопена захар, хлебна мая и лимонена киселина.
Двете води от първата и втората процедура се варят заедно  в голям казан. Ечемика след изветряване може да се даде на животните.
 
Забележка: Да се внимава водата от първата процедура да не спука тубите ако са плътно затворени.


 
  
  image

 




Тагове:   ракия,


Гласувай:
13



1. veninski - Ха, наздраве!:)
09.07.2012 18:21
Ха, наздраве!:)
цитирай
2. анонимен - интересно!
10.07.2012 18:26
и колко литра ракия излиза от това количество ечемик и с какъв градус?
цитирай
3. aidasv - 1. veninski / Ха, наздраве!:)
10.07.2012 19:10
На здраве и на теб Васко, но важното е да стане питието, по край него и мезето и тогава баба зима ще е по-поносима :):):)
цитирай
4. aidasv - 2. hloris - интересно!
10.07.2012 19:16
Много отдавна съм го правил и не мога да кажа точно колко ракия изварихме.
Тази рецепта за ракия от ечемик и още една за ракия от магарешки бодил преди много време ми я даде един приятел. Сетих се сега за нея поради факта, че тази година няма продове и остава да чакаме колко грозде ще дадат лозята.
цитирай
5. penchoan - Питието е по-близо до водка, отк...
10.07.2012 22:00
Питието е по-близо до водка, отколкото до ракия.
цитирай
6. aidasv - 5. penchoan
10.07.2012 22:45
Питието е по-близо до водка, отколкото до ракия.

Реших да потърся из интернет-пространството дали има и други рецепти и отзиви за тях и ето:

http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?t=178

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=piandurki&Number=1946319086&page=0&view=collapsed&sb=5&part=all&vc=1

и т.н.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aidasv
Категория: Други
Прочетен: 3019199
Постинги: 1607
Коментари: 1245
Гласове: 22779