ТЪРГОВИЯ С ЦВЕКЛОВИ ГРАНУЛИ, МЛЕКОЗАМЕСТИТЕЛИ, ФУРАЖИ
цвеклови резанки

Фуражни суровини

Пшенични трици
Пшенични трици

Пшенични трици


Триците са вторичен продукт от смилането на пшеницата. Характерно за тях е, че доставят незаменими мастни киселини и неразтворими фибри - целулоза, хемицелулоза и лигнин, богати са на фосфор. Използват се като фуражна суровина за изхранването на различни видове животни. Намират приложение и в производството на комбинирани фуражи
Слънчогледов експелер (кюспе)
Слънчогледов експелер (кюспе)

Слънчогледов експелер (кюспе)


Слънчогледовият експелер е страничен продукт при производството на растителни масла от маслодаен слънчоглед. Използва се в производството на комбинирани фураж с високо съдържание на белтъчини за селскостопански животни.
Царевица
Царевица

Царевица


Царевицата е основният фураж за животните, а от зърнените житни фуражи е основен въглехидратен фураж. Отличава се с високо съдържание на скорбяла. Царевицата е най-богатият източник на енергия. В сравнение с пшеницата и ечемика съдържа повече мазнини - около 4%. Захарите са 2-4%. Бедна е на сурови влакнини. В зърното на царевицата се съдържа 10% суров протеин.
В сравнение с някои други зърнени житни култури е по-бедна на протеин, който е с ниска биологична пълноценност - главната му фракция е зеинът, беден на лизин и други незаменими аминокиселини. Царевицата е носител на естествени пигменти - зеаксантин (8-40 мг/кг). В нея се съдържа 1,9% линолова киселина, в пшеницата - 0,6% и в пшеничните кълнове - 3,8%.
Царевицата е бедна на минерални вещества, особено на калций, а съдържа повече фосфор. Тъй като немалка част от фосфора се намира под формата на фитин, достъпността му не е много висока. Витамините в царевицата са главно от група В (тиамин, холин, ниацин). Тя е източник на витамин Е. Отличава се с висока смилаемост.
Пшеница
Пшеница

Пшеница


Пшеницата е със значително по-високо съдържание на протеин от царевицата - 12-12,5%. Тя е богата със скорбяла. Съдържа малко мазнини (около 2%) и влакнини (2-3%). Пшеницата е с високо енергийно равнище и ниско съдържание на влакнини. Смилаемостта на хранителните вещества е висока. По смилаема енергия превъзхожда ечемика и овеса, малко отстъпва на царевицата, но е по-богата с протеин от тези култури. Обикновено съдържа повече калций от царевицата. Протеинът на пшеницата е беден на лизин, треонин и лейцин, затова дажбите трябва да бъдат балансирани в това отношение, а освен това и по минерални вещества и витамини. Създадени са сортове пшеница с повишено съдържание на протеин и лизин, но те се използуват ограничено за фуражни цели.
Ечемик
Ечемик

Ечемик


Ечемикът съдържа около 12% суров протеин. Ечемикът е с висока смилаемост и хранителност. Самостоятелно или в смес с други фуражи може да се дава ечемик и под форма на зърно.
Химичният състав, смилаемостта и изобщо хранителността на ечемика е в зависимост от съотношението на зърното и плевите, от условията на отглеждане, сорта и др. Плевите са 14-16%. Ечемикът съдържа по-малко смилаема енергия от царевицата, но е по-богат с протеин и лизин. Биологичната стойност на протеина е по-висока в сравнение с царевицата и се доближава до биологичната стойност на пшеницата, но общо взето не е много висока. Суровите влакнини са повече, отколкото в царевицата. Беден е на калций. Съдържа повече фосфор.
Овес
Овес

Овес


Овесът съдържа от 8 до 13% суров протеин, който е сравнително пълноценен. Плевестите му обвивки представляват средно 26% от теглото му. Овесът е подходящ фураж за различни видове животни и птици, но поради ограниченото му производство се използва съвсем малко. Отглежда се в предпланински райони на по-бедни почви, които са неподходящи за друга зърнени житни фуражи. Овесът е по-богат с протеин, мазнини, незаменими аминокиселини, минерални вещества и витамини от царевицата и ечемика. Съдържа немалко сурови влакнини. Лющеният овес има добри диетични и вкусови качества. По концентрация на хранителните вещества не се отличава съществено от царевицата и пшеницата. Ако овесът, включен в дажбата, е повече от 15-25%, предизвиква диария. Лющеният овес не е много траен продукт, тъй като лесно гранясва.
Сол каменна
Сол каменна

Сол каменна


Каменната сол е най-чистата природна сол. Тя съдържа почти 99% натриев хлорид. Образува се дълбоко в земята и това е гаранция за нейната чистота. Цолта е органичен продукт и не се обработва по химичен път. При вътрешно поемане тя подобрява апетита, храносмилането, усвояването на хранителните вещества от фуража, регулира перисталтиката на червата и оказва известен противовъзпалителен ефект.
Използва се като минерална добавка за изхранването на всички видове преживни животни - дойни крави, телета, говеда, бикове, овце и кози. Освен това каменната сол намира голямо приложение и в дивечовъдните стопанства.
Сол брикети
Сол брикети - 5кг.

Сол брикети

Дикалциев фосфат
Дикалциев фосфат

Дикалциев фосфат


Дикалциевия фосфат е фуражна суровина, която има отлично отношение на калций и фосфор. Количеството на приемане на тази добавка се определя от недостигът на калций в дажбите. Използва се и се влага като минерална добавка към основната храна на птици, свине, преживни животни.
Съдържа 18% фосфор и 26% калций.
Монокалциев фосфат
Монокалциев фосфат

Монокалциев фосфат


Монокалциевият фосфат е доста ценна добавка за фуражите на разичните видове животни /питици, свине, преживни/. Той е микрогранулат с отлична разтворимост. В сравнение с други източници на фосфор, монокалциевият фосфат /неговото влагане във фуражите/ води до по-висока рентабилност – повишаване на млеконадоя, влияе върху качеството на месото и млякото и намалява разходите на храната.
Калциев карбонат
Калциев карбонат

Калциев карбонат


Калциев карбонат или по-точно фуражна суровина, наречена креда. Среща се по целия свят под формата на скали и е градивно вещество за черупките на различните организми. Основен източник на калций. Използва се за влагане в производството на фуражи за птици, свине и преживни животни. Калциевият карбонат се използва още и като тор в селското стопанство /при кисели почви/, тъй като неутрализира киселините с образуване на въглероден диоксид и съответната калциева сол.
Натриев бикарбонат
Натриев бикарбонат

Натриев бикарбонат


Натриев бикарбонат /BICAR – Z/ е хранителна добавка, използвана от животновъдството. Естествен неутрализатор, гарантира безопасността от подкисляване на фуражите, за подобряване на продуктивността на животните. Препоръчителна дневна дажба:
– лактиращи крави: 100-150 гр. постоянно или 200-300 гр. през рисков период;
– телета: 50-100 гр. дневно.

 

цвеклови резанки
тел.: 0676 / 75428, GSM 0888 88 48 71,
e-mail